Geriatrik Rehabilitasyon
Geriatrik rehabilitasyon, yaşlıda fizyolojik eksilmeye veya hastalığa bağlı gelişen fonksiyonel kötüleşmenin giderilmesi, geciktirilmesi, en aza çekilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tümüdür.
Geriatrik rehabilitasyonda amaç, yaşlının fonksiyonel kapasitesini, belirlenen gerçekçi bir hedefte mümkün olan en üst düzeye ulaştırmak ve bunu korumaktır. Kişinin kalan ömründe yaşam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan etkin rehabilitasyon programı, yaşlı bireyin daha bağımsız ve sosyal olmasına yardımcı olacaktır.
Yaşlılarla yapılan fiziksel aktivitelerde fonksiyonel kapasiteyi genişletmek ana hedef olmalıdır. Fonksiyonel kapasiteyi artırmanın amacı ise yaşam kalitesini geliştirmektir. Bu egzersizlerde bütün kas grupları aktiviteye dahil edilmelidir. Kısa egzersiz süresini izleyen uygun istirahat dönemi olmalıdır. Basit egzersizler verilir ve çok tekrar önerilir. Yaşlılara egzersiz verilme amacı ve egzersizin faydaları şu şekildedir;
Yaşlılara egzersiz verilme amaçları;
-
Diğer insanlarla yaşlıyı bütünleştirmek için ortam oluşturmak
-
Hastalıktan iyileşmeyi çabuklaştırmak ve stresle daha kolay başa çıkabilmek
-
Yaşlının kondisyonunu gerçekleştirmek
-
Günlük aktiviteleri uygulamak için gerekli olan enerjiyi artırmak
-
Dengeyi sağlamak,
-
Yaşlıyı daha mutlu hale getirmek
Yaşlılarda egzersizin faydaları;
-
Ani tepki süresini kısaltır
-
Kemik kitlesinin ağırlaşmasını sağlar
-
Mental hareketlilik getirir
-
Kas kitlesini geliştirir
-
Ağrının azalmasına fayda sağlamaktadır
-
Kırık gerçekleşme riskini azaltır
-
Obezite, şeker ve hipertansiyon, hiperlipidemi üzerinde olumlu faydaları bulunmaktadır.
Yaşlılarla gerçekleştirilen rehabilitasyon uygulamaları gerçekçi olmalı, planlı bir şekilde tekrarlanmalı ve gerektiği takdirde değiştirilmeli, mevcut işlevleri korumalı, kalan hayatın yaşam kalitesini geliştirerek kişinin bağımsız ve sosyal olmasına yardım etmeli, kişinin iyileşme sürecini negatif yönde etkileyen psikolojik problemleri önleyecek şekilde ve yaşlıya özel olmalıdır.